Events

Nieuwsbrief 4

Lees hier de nieuwsbrief december 2022.

Slotevent december 2022

Bekijk hieronder de foto’s van ons slotevent in TVELT.

Bootcamp november 2022

Bekijk hieronder de foto’s van onze november-bootcamp in de Sint-Godelieveabdij!

SLOTEVENT G.R.AM.

Het INTERREG V Vlaanderen-Nederland-project G.R.A.M. van Syntra West, Scalda en UNIZO West-Vlaanderen loopt ten einde.

Anderhalf jaar lang voerden de drie partners experimenten uit in challenge based learning. Bedrijven uit de grensregio legden authentieke bedrijfschallenges in de handen van lokale studenten. Die zochten vervolgens, met een coach op de zijlijn, naar creatieve oplossingen. Dit bedrijfsgericht onderwijs moet studenten nieuwe skills opleveren, die hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Wij challengen jou met onze inzichten op ons SLOTEVENT:

  • Wat zijn de do’s en don’t’s van challenge based regioleren?
  • Welke economische en generationele challenges zorgen ervoor dat onderwijs en bedrijven beter toenadering zoeken?
  • Hoe implementeer je challenge based learning in je eigen organisatie?
  • Waar zien de projectpartners zelf nog verbeterkansen?

Wanneer:           donderdag 15 december 2022, 13u30-17u

Waar:                  regio Brugge

Programma:

  • 13u30:                 Inhoud en opbrengsten van G.R.A.M.
  • 14u:                     Kim Jansen van Generations at Work over onze nieuwe generatie studenten, hun wereldvisie en de bijhorende challenges voor onderwijs en bedrijven  
  • 15u:                     West-Vlaamse ondernemer over de huidige economische challenges: energie, personeelstekort, corona, grondstoftekort … Hoe buigt het bedrijf drempels om naar kansen? En welke rol speelt onderwijs hierin?
  • 15u30:                 Interactief debat over de opbrengsten van G.R.A.M. en de implementatie van challenge based regioleren in je eigen organisatie.  
  • 16u30:                 Receptie

Inschrijven is gratis, maar verplicht:

    Nieuwsbrief 3

    Lees hier de nieuwsbrief oktober 2022.

    Nieuwsbrief 2

    Lees hier de nieuwsbrief juni 2022.

    Community of Practice juni 2022

    In juni 2022 kwam de G.R.A.M.-Community of Practice opnieuw samen. Het multidisciplinair team van docenten en projectmanagers dacht samen na over wat een ideale G.R.A.M.-leeromgeving nodig heeft om te slagen.

    Nieuwsbrief 1

    Lees hier de nieuwsbrief april 2022.

    Pitch Event juli 2022

    In februari 2022 vertrokken de tweedejaarsstudenten werktuigbouwkunde van Scalda naar hun stagebedrijf, met de opdracht om een vooronderzoek uit te voeren. In dat vooronderzoek moesten ze op zoek gaan naar vraagstukken rond duurzaam ondernemen die in het bedrijfsleven spelen.

    Studenten verzamelen nu, in de stageperiode, zoveel mogelijk informatie en materiaal rond het vraagstuk op het stagebedrijf. In de laatste onderwijsperiode verdiepen ze zich samen verder in het thema. Ze verwerken de verzamelde gegevens om tot aanbevelingen te komen voor het stagebedrijf.

    Het doel is om studenten nog bewuster te maken van het thema ‘duurzaam ondernemen’, in functie van de context waarin ze werken en met het oog op hun mogelijke bijdrage als werknemer.

    De opbrengsten van de onderzoeken worden binnen enkele weken gedeeld in een meeting. De 3 beste ideeën worden gepitcht voor een jury op 4 juli 2022, in aanwezigheid van de betrokken stagebedrijven. Het Pitch Event wordt gecombineerd met een aantal workshops en verder onderzoek rond duurzaam ondernemen in de werktuigbouwkunde.

    Cybersecurity Event juni 2022

    GRAM doet studenten leren door ze te laten werken aan actuele vraagstukken van regionale bedrijven. De Stichting Innovision Solutions van Scalda stimuleert leren door de regie van opdrachten zoveel mogelijk bij de student zelf te leggen. Breng beide initiatieven samen, pa ze toe op het thema cybersecurity, en je krijgt studenten die hun éigen onderwijs vormgeven. 

    De studenten applicatie-ontwikkelaar, mediadeveloper en ICT-beheer van zowel Scalda Terneuzen als Scalda Vlissingen zijn druk in de weer. Geïnspireerd door de motto’s van GRAM en de Stichting, ontwikkelen ze zélf hun eigen cybersecurity-leeromgeving. Ter voorbereiding zetten ze zelfstandig een Cybersecurity Event op voor studenten en andere organisaties die interesse hebben in het thema. Het doel van de studenten is tweeledig. Eerst en vooral willen ze inzicht krijgen in de wereld van cybersecurity en knowhow opdoen. Maar daarnaast willen ze ook interesse opwekken bij andere studenten om met cybersecurity-opdrachten aan de slag te gaan binnen de ICT-leeromgevingen. Via het event willen de studenten uitpluizen welke verschillende type projecten en vraagstukken van opdrachtgevers passend zijn. De studenten voeren momenteel gesprekken met onder andere LambWeston, Atlassian, Microsoft, Politie Middelburg, Security Delta, Databyte en Sintrex om een bijdrage te leveren aan het event.

    Het event gaat door op 10 juni tussen 12 uur en 17 uur. Het wordt binnenkort met een website pagina aangekondigd. Stay tuned!

     
    Bootcamp maart 2022: foto’s

    Tijdens de bootcamp in maart 2022 in Vlissingen kwamen Vlaamse cursisten BIM-tekenaar en ICT-beheerder van Syntra West samen met Nederlandse cursisten Bouw & infra van Scalda. In kleine teams werkten ze aan creatieve oplossingen voor challenges van lokale bedrijven. Als opwarmer op dag 1 getuigden Derk Thijs, zaakvoerder van Thys + Gutberlet, en Patrick Vandenbempt, zaakvoerder van Facadeclick, over hun ervaring met duurzaam bouwen, renoveren en ondernemen. Daarna gingen de cursisten aan de slag. De ingeleverde challenges kwamen van SILO architectuuratelier, Novulo Buildings, Scalda Duurzaam, Marsaki, Toontjeshuis, Rothuizen Architecten, Stad Izegem en Techniek Fabriek. Na hard verder werken op dag 2, pitchten de cursisten hun resultaten op dag 3. Dit deden ze voor een driekoppige jury, bestaande uit Arne Hulstein van Dockwize, Pieter-Bart Visscher van HZ en Marc Volleman van De Twaalfde Man.

    Bootcamp maart 2022

    Op 8-9-10 maart 2022 organiseren de GRAM-partners een bootcamp in Vlissingen. Vlaamse cursisten BIM-tekenaar van Syntra West en Nederlandse cursisten bouw, infra en ICT-beheerder van Scalda buigen zich dan samen over authentieke challenges van lokale bedrijven. De cursisten gaan samen op zoek naar een creatieve oplossing voor elke challenge en pitchen die oplossing op het einde voor elk bedrijf. Dankzij de bootcamp werken de cursisten aan hun ondernemerscompetenties: oplossingsgericht denken, samenwerken, marktonderzoek uitvoeren, ideeën voorstellen, … Benieuwd welke bedrijven een challenge indienden? Hou de GRAM-kanalen in de gaten! 

     
    Kick off-sessie ProXpace december 2021

    Het jonge studentenbedrijf ProXpace besteedde een uitdagende challenge uit aan G.R.A.M. Studenten Full Stack developer en Grafische vormgeving van Syntra West gaan met de case aan de slag. Op 18/11/2021 ontmoetten alle spelers zich op een kick off-werksessie. 

     
     
    Brainstormsessie oktober 2021

    GRAM krijgt voor door een reeks creatieve brainstormsessies tussen Syntra West, Scalda en UNIZO. Opleidingscoördinatoren, docenten en projectmanagers denken er samen na over hoe je bedrijfsopdrachten in onderwijs integreert. En hoe dit succesvol kan leiden tot leerresultaten en nieuwe ondernemerscompetenties onder de cursisten.

     
    Brainstormsessie september 2021

    In september 2021 leerden de key actoren in het project elkaar kennen in een eerste bijeenkomst in Syntra West Brugge. Thema: opportuniteiten én obstakels in bedrijfsopdracht-gericht onderwijs.